Верка Уилиамсън

Художник на картини и майстор на бижута от кожа

Верка Уилиамсън е родена в гр. Пазарджик. Повече от 20 години работи в структурите на предучилищното възпитание като учител, директор на детски заведения.

Започва да рисува с маслени бои на 50-годишна възраст след сериозно заболяване на очите. Като предизвикателство на духа, експериментира със стилове, техники, цветове и форми. Някои от картините са рисувани само с пръсти. Радиестезисти и екстрасенси твърдят, че картините й носят повишен енергиен заряд. Участва в изложби у нас и в чужбина, повечето от които на хора с увреждания.Верка е самоук художник, чието творчество излъчва сила, красота и надежда. Въпреки физическото предизвикателство, което среща в живота си, тя никога не се предава на отчаянието. Само с едно око, което вижда само 10% от обичайното, ни показва, че истинското виждане и творчество са вътрешни идеи, независими от физическите ограничения. Нейните картини  разказват истории, олицетворяват мечти и предават силата на човешкия дух. Тя е пример за смелост, настоятелност и непреклонност, който ни призовава да преследваме своите страсти и да изразяваме себе си през творчеството. 

От скоро Верка е завладяна от нова творческа страст – изработка на бижута от естествена кожа с уникални стъклени елементи по технологията Фюзинг, с използване на  полускъпоценни камъни, дърво и др. Всяко бижу е отражение на нейния неукротим творчески дух, вечно търсещ красивото, различното, предизвикателното. Тя вярва, че само уверените в себе си и в своята красота дами могат да си позволят да бъдат различни. Убедена е, че целта на бижуто не е да накара жената да демонстрира богатство, а да я направи да се чувства красива.